Claes room

Med denna ordlek i titeln vill vi hedra en av våra grundare och vän: barnläkaren Claes Carlsten. I hans anda presenterar vi positiva berättelser från skolornas insida där professionella människor hjälper barn till ett gott liv och mycket lärande.

Ett lyckat besök i verkligheten

5 tysta minuter

"Vi startade detta av flera anledningar, en var att vi såg att barnen pratade mer än de åt!
En annan var att vi tycket att allas hjärnor skulle må bra av en liten stunds kravlös tystnad under dagen!
Effekten har blivit att barnen äter betydligt mera, man hinner äta mycket på 5 minuter! Barnen upplever att det är sköna minuter, om de vuxna glömmer att starta så påminner barnen, alltid! Föräldrarna tycker det ör fantastiskt bra, även de är ju tacksamma om barnen inte är helt utsvultna när de kommer hem, lärarna ser att de koncentrerar sig bättre efter lunch. Vi har inte haft några studiebesök men jag vet att flera skolor kör likadant. Igår hörde jag att ett arbetslag utökat till 10 minuter och det funkar fint det med!"

Ann-Marie Flodin - Hammarbyskolan

Claes

Claes var aktad i alla kretsar: bland kollegor, barn och föräldrar. När vi startade stiftelsen 1999 var han en av de fyra grundarna och bidrog tidigt till en seriös satsning: bygg på forskning och beprövad erfarenhet, satsa på helhetstänkande och hans favoritterm "coping" (ge barnen verktyg för att hantera sina liv).